Organizasyonlar ne zaman dedike bir Ürün Operasyonları fonksiyonuna ihtiyaç duyar?

Aybala Coskun Karadayilar
3 min readJun 25, 2024

--

Mario mantar yiyip Süper Mario oluyor

Organizasyonlar hızla büyüyüp portfolyolarındaki ürün ve ürün takımı sayısı hızla artarken; ürün yönetimi pratiğinin, işbirliği şeklinin ve bunları mümkün kılan operasyonel süreçlerin buna uygun olarak etkin, verimli ve ölçeklenebilir bir şekilde gelişmesinde ürün operasyonları önemli rol oynuyor.

Aslında ürün yönetimi yapılan her organizasyonda ürün operasyonlarının varlığından söz etmek mümkün, ancak bu her zaman dedike bir kişi veya takım tarafından ele alınmıyor. Peki organizasyonlar ne zaman dedike bir Ürün Operasyonları fonksiyonuna ihtiyaç duyuyor?

Her Şey Nasıl Başladı

Organizasyonlar küçük ve yolculuklarının başındayken, portfolyodaki ürün ve ürün takımı sayısı azken herkes farklı sorumlulukları bir arada götürüp sıkı iletişimde olup hızlı kararlar verebiliyor. Küçük ölçekli organizasyonlarda insanlar arasındaki güvene dayalı ilişki ve sıkı iletişim, işlerin hızlı ve sorunsuz ilerlemesine yeterli oluyor. Ancak organizasyonlar hızlı şekilde büyüdükçe bu sistem çalışmamaya başlıyor. Fonksiyonlar kendi içlerinde silolaşmaya, fonksiyonlar arası işbirliği zorlaşmaya başlıyor. Hatta çoğunlukla bir fonksiyonun içerisinde bile farklı grup ve takımların kendi farklı iş yapış şekilleri ortaya çıkıyor ve bu sürdürülebilir olmuyor.

Eyvah Büyüyorum!

Organizasyonlar büyüdükçe:

  • süreçler karmaşıklaşıyor,
  • iletişim kanalları ve yöntemleri çoklanıyor,
  • insanlar artık birbirleriyle nasıl işbirliği yapacağını bilemiyor,
  • bilgi ve veriye ulaşmak zaman alıyor,
  • karar vermek zorlaşıyor,
  • birden fazla iş akışının varlığı ve bağımlılıklar sebebiyle işleri planlamak imkansız hale geliyor,
  • planlanan işlerin takibi, raporlaması ve başarısının ölçümü işin içinden çıkılmaz bir hale geliyor,
  • yavaşlıyoruz,
  • odağımızı kaybediyoruz.

Yani iş yapış şeklimiz organizasyon olarak büyüme hızımızla aynı oranda gelişip evrilmiyor. Bunlar size tanıdık geliyor mu?

Ürün Operasyonlarının İlk Filizleri

Bu durumu fark eden ürün organizasyonları, öncelikle iç süreçlerini, iletişim ve işbirliği şekillerini ad-hoc olarak, bunları kendi işlerine ek olarak arta kalan zamanlarda iyileştirmeye çalışan ürün yöneticisi ve liderlerinin kişisel çabalarıyla ele almaya başlıyorlar. Bu aşamada, resmi olmayan, dağınık, duruma bağlı ve hızlı geliştirmelere odaklı hareket eden ürün operasyonlarının ilk filizlerini görmeye başlıyoruz.

İlk aşamada bu ürün operasyonları ile ilgili konular üzerine kendi işlerinden vakit buldukça düşünmeye başlayan kişilerin birkaç haftada veya ayda bir mevcut sorunlar üzerine beyin fırtınası yapıp kolayca uygulanabilecek çözümler üretmek üzere bir araya geldiklerini görmemiz çok muhtemel. Ancak öyle bir an geliyor ki, ele alınması gereken konuların fazlalığı, yeterince vakit ayrılamaması ve önerilen geliştirmelerin düzgün şekilde takımlara yayılıp takip edilememesi gibi sebeplerle bu işlerin başlangıçta dedike bir insan, sonrasında ise dedike bir fonksiyon tarafından yapılması gerektiği konusunda ürün liderleri görüş birliğine varıyorlar. Yani bu iş, birilerinin kenardaki işi değil, birinin asıl işi olmalıdır deniyor bir noktada. Böylelikle resmi olmayan ürün operasyonlarından resmi, merkezi ve planlı ürün operasyonlarına geçiş yapılıyor.

Son Söz

Her ne kadar bu resim zorlukların resmini çizse de, bunlar güzel acılar, büyüme sancıları. Çocukların kemiklerinin büyümesi ve yetişkin bireyler olması gibi, organizasyonların da evrimine şahit olmak ve hatta bunun parçası olmak kesinlikle çok keyifli.

Bu sancılar sayesinde, organizasyonlar büyüme sürecinde olgunlaşıp sürdürülebilir bir yapıya kavuşmaya bir adım daha yaklaşıyorlar. Ne derler, acı yoksa kazanım da yok. Dedike bir ürün operasyonları fonksiyonu da, bu büyüme sürecinde organizasyonların karmaşıklığını yönetmeye, tutarlılığı sağlamaya ve işlevler arası işbirliğini artırmaya yardımcı oluyor. Bu şekilde, ürün ekipleri ve yöneticileri, operasyonel yüklerden arınarak gerçekten değer yaratan işlere odaklanabiliyorlar.

Siz de benzer zorluklarla karşılaşıp ürün pratiğinizde iyileştirme alanları olduğunu düşünüyor musunuz? Bunları birlikte değerlendirip ürün yönetimi kültürünüzü olgunlaştırıp organizasyonunuzu başarıya götüren yolda birlikte çalışmak isterseniz buradan bağlantıya geçebilirsiniz.

--

--