Ürün Operasyonları Fonksiyonunu Kurarken Neler Öğrendim

Aybala Coskun Karadayilar
5 min readJul 13, 2024

--

Geçtiğimiz 3 yılda iki farklı organizasyonda Ürün Operasyonları fonksiyonunu kurma şansını yakaladım. Peki bu deneyimlerden ne öğrendim?

1. Bu serüvene güven, itibar ve marka inşa ederek başlamak çok değerli:

Ürün Operasyonları değişim, gelişim ve ölçekleme demek ve hepimizin bildiği gibi değişimi sağlamak kolay değil. Özellikle bunun gibi yeni bir fonksiyon kurarken organizasyonu ve birlikte çalıştığımız kişileri tanımaya vakit ayırmak, iş yapış ve işbirliği şeklini anlamak ve güvene dayalı ilişkiler kurmak çok önemli.

2. Açık iletişim bu fonksiyonun başarısının temel taşı:

Ürün Operasyonlarının yeni bir rol ve fonksiyon olduğundan sürekli açık iletişimde bulunmak, her adımda iş birliği ve şeffaflığı ön planda tutmak yukarıda bahsettiğimiz güveni sağlamanın tek yolu. Ürün Operasyonlarının ne olduğunu, neden olduğunu, sorumluluk alanlarını, önceliklerini, yol haritasını, hedeflediği şeyleri nasıl gerçekleştireceğini, birlikte nasıl çalışabileceğimizi sürekli şeffaf olarak paylaşmak insanların Ürün Operasyonlarını ve varlığının sebebini anlamalarına ve değişime olan dirençlerini kırmamıza yardımcı olacaktır. Süreç boyunca yanlış anlaşılmaları, insanların aklındaki soru işaretlerini ve mümkün olabilecek rahatsızlıkları en erken şekilde fark edip bunları doğru iletişimle çözmek organizasyon içerisindeki güveni artırıp bizlerin ve bu fonksiyonun başarısına katkıda bulunacaktır.

3. Küçük ve odaklı başlamak fonksiyonun değerini kanıtlamamıza yardım edip uzun vadede meyvesini veriyor:

En büyük ve acılı öğrenimim, her şeyi hızlıca bir anda iyileştirmek için çok heyecanlanan bizlerin ve organizasyonun gazıyla 7–8 konuyu aynı anda birlikte önceliklendirmek ve en sonunda hiç birini tam olarak yerine getirememekti. Oysa ki yeni bir rol ve fonksiyonken odaklanmamız gereken ilk şey varlığımızın değerini kanıtlamak. Bu sebeple başlarken yapmamız gereken iki şey var: kolayca sonuca ve iyileştirmeye ulaşabileceğimiz şeylerle başlamak, yarattığımız katma değeri göstermek ve aynı anda en fazla 1 veya 2 soruna/gelişme fırsatına odaklanmak. Aksi takdirde eğer çok büyük girişimlerle başlayıp bunları yeteri kadar iyi şekilde ve başarılı yapamazsak, Ürün Operasyonlarına olan güveni en baştan zedelemiş oluyoruz. Diğer bir açıdan da işimizin çoğunlukla değişim yönetimi olduğundan bahsetmiştik ve insanların aynı anda kaldırabilecekleri değişim miktarı epey sınırlı. Eğer bir anda birçok şeyi değiştirmeye kalkarsak takımların ve insanların yıpranmasına, Ürün Operasyonlarının adını duydukları an uzaklaşmalarına ve gelecekteki bütün değişimlere aktif olarak tepkisel yaklaşmalarına sebep oluruz. Anahtar küçük ama emin adımlar atmak.

4. Test etmeli, öğrenmeli, doğrulamalı ve bunları sürekli yinelemeli:

Çevik, yalın ve tasarım odaklı düşünce yaklaşımlarını benimseyerek doğru sorunları hızlı prototipleme ve test ile doğru şekilde çözüp bunları yaparken de sürekli değişen koşullara uyum sağlama kaslarımızı epey geliştirdik geçtiğimiz yıllarda. Aynı yaklaşımı Ürün Operasyonları pratiğimize de uygulamak gerekiyor. Eğer yeni bir süreç tasarlamışsak veya bir iyileştirme yapmışsak, bunun alfa versiyonunu öncelikle bir takım veya ürün grubu ile test edip geri bildirim alıp, süreci veya iyileştirmeyi buna göre geliştirip sonrasında ölçeklemeye hazır olduğunda bütün organizasyona yaymak stratejilerimizi doğrulamamıza ve gerektiğinde düzeltmemize olanak tanıyor. Benzer şekilde geliştirdiğimiz çözümlere manuel bir yaklaşımla başlayıp, onları test edip bu çözümün işe yaradığından emin olduktan sonra onları otomatikleştirmek daha yüksek etki yaratıp daha verimli çalışmamızı sağlıyor. Böylelikle başlangıçta esnekliğimizi koruyarak hızlı iyileştirmeler yapıp ardından hayata ölçeklenebilir ve sürdürülebilir çözümler geçirmiş oluruz.

5. Sorunları birlikte tanımlayıp çözümleri birlikte yaratmalı, insanları bu sürece dahil etmeli ve erken aşamada destekçiler bulmalı:

Ürün Operasyonları olarak bizler ölçeklenebilir iyi ürün yönetimi pratiğini mümkün kılıyoruz ancak ürünleri yönetmiyoruz. Yani bizim işimiz etkinleştirme, yetkinleştirme ve mümkünleştirme diyebiliriz. Yaptığımız iş doğrudan birlikte çalıştığımız ürün takımlarının ve iş birliğinde olduğumuz departmanların hayatına dokunup iş yapış şekillerini etkilediği için belirlediğimiz konular etrafında çözüm oluşturmak veya iyileştirmeler yapmak için görev timleri kurarak, bu kişilerin katılımını ve çözümlerin bir parçası haline gelmelerini sağlamak çok önemli. Değişim yönetiminde birlikte yaratma yaklaşımı, ekiplerin değişime daha kolay uyum sağlamasını, süreci sahiplenmesini ve çözümleri destekleyip savunmalarını sağlıyor. Bu şekilde, değişim süreçlerinde daha fazla katılım ve bağlılık elde edip, başarılı ve sürdürülebilir sonuçlara ulaşmamız mümkün oluyor.

6. Esnek olurken aynı zamanda gerekli şeylere hayır demek önemli:

Bunun yeni bir rol ve fonksiyon olması, ürün takımları ve liderlerinin bu kişinin uzun zamandır çözülmeyi ve geliştirilmeyi bekleyen şeyleri artık bu rolün varlığıyla bir an önce ele almak istemesi ve bizlerin de çokça heyecanlı konunun varlığında etki yaratma isteğimiz birleşince bütün konuları aynı anda ele almayı istemek cazip gelebilir. Ancak elimizdeki sınırlı kaynak ile en etkili şeyleri yapmak için önceliklendirme yapmak, bazı şeyleri ilk aşamada yaparken bazı şeyleri sonraya bırakmak ve bazı şeyler de vizyon ve stratejimiz ile uyuşmuyorsa bunlara hayır diyebilmek, kendimizi sürekli yangınlarla savaşıp her şeye odaklanmaya çalışırken aslında hiç bir şeyde etki yaratamamış olarak bulmamamız için çok değerli. Bir diğer açıdan da bu çok yeni bir yetki ve etki alanı olduğundan başta aklımızda olmayan ancak Ürün Operasyonları olarak bizlerin desteğinin faydalı olabileceği farklı girişim ve konular da olabilir; bu noktada da esnekliğimizi koruyup etki yaratabileceğimiz yerlerde yer almamız herkes için önemli. Kısacası sadece operasyonel ve stratejik düşünmek ve buna göre evet veya hayır demeyi öğrenmek iş süreçlerinizi daha yönetilebilir kılar.

7. Geçmişte başka organizasyonlarda işe yarayan şeyler burada işe yaramayabilir ve muhtemelen de yaramayacak:

Her insanın birbirinden farklı olduğu gibi her organizasyon da birbirinden farklı; dinamikleri, ihtiyaçları, olgunluğu, iyi giden ve daha iyi olabilecek yanları, insanların iş birliği ve çalışma alışkanlıkları. Bu sebeple önceki deneyimlerin ve işe yarayan çözümlerin farklı organizasyonlarda aynı sonuçları vermeyeceğinin bilincinde olmak çok değerli. Hatta yeni bağlamımızı anlamadan doğrudan eski pratikleri uygulamaya çalışmak çok zararlı olabilir. Ürün operasyonlarını ve odak noktasını yeni bağlamımızı tanıyıp ona göre tanımlamak ve çözüm yaklaşımlarında da eskiden başarılı olduğunu bilip getirdiğimiz pratikleri zorla kabul ettirmek yerine onları edinilmiş deneyimler olarak alıp burada hep birlikte bize uygun çözümler üretmek hem Ürün Operasyonlarına duyulan güveni kurmak hem de başarı sağlamak için önemli. Ne demişler; aynı nehirde iki kez yıkanılmaz.

8. Mükemmellik yerine ilerlemeye odaklanmalı:

Her zaman mükemmeli hedeflemek yerine, sürekli gelişim ve ilerlemeye odaklanmak daha sürdürülebilir başarı sağlar. Küçük başlamak, test etmek, öğrenmek ve iterasyondan bahsetmiştik. Aslında hepsinin bize söylemeye çalıştığı; bir yerden başla, elle tutulur bir çözüm üretip öğrenimlere göre onun üzerine koyarak zaman içerisinde onu geliştir. Hiçbir şey mükemmel değil ve asla olmayacak. Asla karar vermek için gerekli bütün veri ve bilgileri edinemeyeceğiz, asla herkes bir konu hakkında aynı noktada olmayacak veya asla bir çözüm en iyi olmayacak. Hepsinin ‘’yeterince’’ iyi ve yeterli olduğu noktayı bulup onu kendimize kerterez olarak alıp ilerlemeliyiz.

9. Bir şey bozuk değilse onu düzeltmeye çalışmamalı:

Özellikle dışarıdan yeni bir perspektifle geldiğimizde ve yeni başladığımızda geliştirilebilecek çok şey gözümüze takılacak. Ancak işleyen sistemleri veya mükemmel olmasa da çalışan şeyleri değiştirmek yerine, enerjimizi gerçekten sorunlu olan alanlara yönlendirmek hem organizasyonun ve insanların değişim kapasitesini etkin kullanmamızı hem de bize ihtiyaç olan yerlerde daha fazla etki yaratmamızı sağlayacak.

Ürün operasyonları kapsamındaki sorunları çözmek veya yeni bir ürün operasyonları fonksiyonu kurmak zorlayıcı olabilir, ancak bunun doğru şekilde yapılması organizasyonların başarılı bir şekilde ölçeklenmesinde önemli rol oynar. Ürün operasyonları yolculuğunuzda sizi desteklemek için birlikte çalışmayı çok isterim, buradan bana ulaşmaktan çekinmeyin.

--

--

No responses yet